brokoli.gen.tr
brokoli

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Brokoli Bitkisi

Brokoli Bitkisi, lahanagiller familyasından, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli, yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası karnabahar, ile aynı aileden olan, kalın ve etli çiçek yaprakları yenir. Çiğ veya haşlanarak da tüketilen, brokolinin sağlık açısından çok fazla yararı bulunur. Brokoli bitkisi yüksek seviyelerde diyet lifi ve vitaminler içeren bir besin kaynağıdır.

Beta karoten açısından  oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar brokolinin sık sık tüketilmesini, hatta suyunun bile içilmesinin çok yararlı olacağını söylemektedir. Beta karoten kuvvetli bir kanser savaşçısı olması nedeniyle yemek borusu, mide, bağırsak, gibi kanser türlerini engellemek mümkün olur.

İtalya’yla özdeşleşmiş bir sebze çeşidi olan Brokoli Bitkisi eski bir yemek kitabının metinlerinde lahanaya benzeyen bir bitki olarak tarif edildiği bu bitkinin, brokoli olduğu sanılmaktadır. Egzotik bir bitki olarak görülen brokoli bitkisinin dünya genelinde tanınması 20. Yüzyılın başlarında olmuştur. İtalyan göçmenler ABD’de bu bitkinin tanınmasını sağlamışlardır. İtalya tarafından tanıtılması nedeniyle, sebzenin Akdeniz sebzesi olduğu söylenir. Yani Akdeniz ya da benzeri iklimlerde yetişebilir. Türkiye’de ise Samsun Bafra Ovası’nda yetiştiriciliği yapılır.

Brokoli bitkisinin İtalya asıllı olmasına karşılık, 2008 verilerine göre en çok Çin’de üretimi yapılmıştır.  Çin’i, Hindistan ve ABD takip ediyor. Serin iklimler de yetişen brokoli bitkisi insan vücudundaki demir ve mineral eksikliğini giderir. 

Brokoli Bitkisi Oluşumu: Brokoli bitkisinin gövde yapısı 50-90 cm arası uzunluğa ulaşır. Brokolinin olgunlaşması sırasında ortasında, ortalama 120 gr kadar ağırlığı olan bir baş meydana gelir. Bu baş kesilir, yapraklardan çıkan filizler hızla gelişip, üzerinde yeşil çiçek tomurcukları olan etli sürgünler oluşturur. Ama oluşan bu başlar, daha önce oluşan baştan küçüktür ve ortalama olarak 30 gram gelir.

Brokolinin Bitkisinin Yararı: Brokoli doğru pişirildiği zaman içindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz.
Brokoli Bitkisi

Bu vitamin ve mineral kaybına uğramayan brokoli bitkisinden vücuda sağlanan faydalar:

  • Hücre doğal yapı ve işleyişini korur.
  • Kanser gibi yayılmaya müsait hastalıklı hücrelerin yapısını iyileştirip yayılmayı önler. Bundan dolayı brokoli bitkisinin faydaları üzerine yapılan araştırmalar, kanserle ilgili çalışmalarla beraber yürütülür.
  • Kalıcı hale gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur.
  • bağımsız radikaller ile devamlı savaş halinde olarak kişiyi hastalığa karşı korur.
  • Detoks etkisi yaratarak toksinlerden temizler.
  • Lifli bir sebze olduğu için; diyet programlarında da zayıflamak için kullanılır.
  • Kolesterol seviyelerinde pozitif olarak gelişme gösterir.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
  • İçindeki A ve C vitaminleri nedeniyle kalp hastalıkları için koruyucu tesir gösterir.

Demir ve Folik asit zengini olduğundan kansızlığa iyi gelir. Hamile kadınların sık olarak tüketmesi iyi olur.

Brokoli Bitkisi Çeşitleri: brokolinin toplam sekiz türü vardır. Bu türlerin mevsim ve olgunlaşma süreçleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Yeşil Dük: İlkbahar ve sonbahar mevsimleri içinde yetiştirilmesi için uygun olur. Bu türün olgunlaşması için tahminen 50 gün süre gereklidir.
  • Sultan: 60 günde sürede olgunluğa erişir. Sonbahar ayı, sultan brokoli için uygun bir mevsimdir. Ayrıca son baharda görülen hava değişimleri içinde dayanıklıdır.
  • Yeşil Yükleyici: 64 günde olgunlaşır. Ürün için sonbahar en uygundur.
  • Pinnacle: yine 64 günde olgunlaşan bir sonbahar türüdür. Küçük bir tesbih tanesi büyüklüğü vardır.
  • Ninja: 86 günde olgunlaşır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
  • Arcadia: 86 günde sürede olgunluğa erişir. Bahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
  • Emperor: 65 gün içerisinde olur. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygundur.
  • Yeşil Kemer: 67 günlük sürede olgunlaşan bir çeşittir. Sonbahar ürünüdür. Kısa sapı ve büyük bir başı vardır.

Yayınlanma Tarihi : 05.10.2016 11:51:04

Brokoli Bitkisi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Brokoli Bitkisi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Brokoli Bitkisi

Brokoli Bitkisi, lahanagiller familyasından, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli, yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası karnabahar, i...

Yoğurtlu Brokoli Salatası

Yoğurtlu Brokoli Salatası, Yoğurtlu brokoli salatası günümüzde çok sevilen salata çeşitlerindendir. Hemen hemen her damağa uygun bir tada sahip olduğu için brokolinin yoğurtlu salatası daha çok tercih ediliyor. Yine aynı zamanda b...

Brokoli Kalori

Brokoli kalori, bakımından oldukça düşük bir değere sahip bir besindir. Özellikle diyet yapanların yemek listesinde sık sık tercih ettiği bu sebze kısa sürede kilo verdirmesi bakımından mucizevi bir özelliğe sahiptir. C, A ve K vi...

Yoğurtlu Brokoli

Yoğurtlu Brokoli, brokoli bilindiği üzere içeriğinde bulunan bir takım vitamin ve mineraller, lifler sayesinde insan vücuduna direnç katan bir bitkidir. Bir çok insan tarafından tüketilen çok hafif ve faydalı bir yiyecektir. Hafif...

Brokoli Yoğurtlu

Brokoli yoğurtlu: bir şekilde oldukça sağlıklı bir besindir. Hem yoğurtta bulunan vitamin ve mineraller hemde brokolide var olan vitamin ve mineraller kişi vücudunda oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle et ürünleri yemeyen...

Brokoli Protein

Brokoli Protein, Brokoli Protein açısından çok zengin bir sebzedir ve bir çok faydası vardır insan bedenine. Aynı zamanda brokoli görünüm olarak küçük ağaçlara benzer ve bundan ötürü çocuklar için çok eğlenceli bir sebzedir. Aslın...

Havuçlu Brokoli Salatası

Havuçlu brokoli salatası, oldukça lezzetli ve faydalı bir salata türüdür. Ege ve Akdeniz yörelerinde yetiştirilen brokoli sayısız şifası olan sebzelerdendir. Tam bir kanser savaşçısıdır. İçeriğindeki beta karoten etkisiyle uzmanla...

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır: 2000 yıldan bu yana farklı toplumlarda tüketilen brokolinin ticari olarak üretilmesine 1920 yılında ABD’de başlanmıştır. Günümüz toplumunda ticari brokoli yetiştiriciliğinin %90’ı bu ülkede yapılmakt...

Tavuklu Brokoli

Tavuklu brokoli, Tavuklu brokoli son derece sağlıklı ve sofralarda sık yer alması gereken bir yemektir. Brokolinin sağlık üzerinde ki faydaları bilinmektedir. Brokoli tavuk lezzeti ile buluştuğunda hem lezzetli hemde sağlıklı bir...

Brokoli Diyeti

Brokoli diyeti, spor yapanların ve zayıflamak isteyenlerin sıklıkla kullandığı bir diyet türüdür. Yağ ve karbonhidrat olarak çok düşük değerlere sahip brokolinin lifli yapısı ve zengin demir içeriği diyet yapmak isteyenler için ço...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

brokoli, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017