brokoli.gen.tr
brokoli

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Brokoli Zeytinyağlı

Brokoli Zeytinyağlı, Brokolinin anavatanı İtalyadır. Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığına çok faydalıdır. Brokolide bulunan bir çok madde kanser türleriyle savaşta önemli bir etkendir. Brokoli zengin bir C vitamini kaynağıdır. Brokolinin en belirgin iki özelliği bulunur. Birincisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İkincisi ise güçlü bir antibiyotik özelliğine sahip olmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı daha fazla direnç demektir. Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağıdır. Folik asit bağışıklık sistemi için oldukça gereklidir. Çünkü akyuvar üretimi için kemik iliğinde kesinlikle bulunması gereken bir vitamindir. Tüm bu faydaları nedeniyle uzman doktorlar özellikle çocuklar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtir. Brokoli birbirinden farklı şekillerde tüketilebilir. İster mezesi, salatası, çorbası ister karnabahar gibi sulu yemeği yapılabilir. Fakat brokoli tariflerinin arasında en çok tercih edileni zeytinyağlı olarak hazırlanandır. Zeytinyağının da brokoli gibi birçok faydası bulunur. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi katılmadan ısıtılarak hazırlanan bir yağ çeşididir. Ekstra lezzet kattığı için sıcak soğuk fark etmeksizin tüm yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılır. Midede oluşan asidi yok ederek hazmı kolaylaştırır. Bağırsağa giden yollar dahil olmak üzere hatta bağırsak içini de temizleyerek kabızlık gibi sorunların oluşmasına engel olur. Ayrıca vücuttaki kan şekeri seviyesinin düşmesine ve dengede kalmasına yardımcı olur. Brokoli zeytinyağlı oldukça kısa sürede hazırlanır. Akşam yemeklerde sofraya renk katarak aperitif olarak tercih edilebilir. 

Brokoli Zeytinyağlı İçin Gerekli Malzemeler
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 adet orta boy brokoli 
  • 4-5 adet domates
  • 2 adet patates 
  • 2 adet havuç 
  • 1 su bardağı taze bezelye 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım demet dereotu
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 küp kesme şeker
  • 2-3 su bardağı su
Üzeri İçin,
  • 1 adet dilimlenmiş limon 
Brokoli Zeytinyağlı Yapılışı

Brokoli zeytinyağlı tarifinde öncelikli olarak brokoli ortasında bulunan köklerinden ayıklanmalıdır.
Brokoli Zeytinyağlı

Brokoli tıpkı karnabahar gibi temizlenmelidir. Köklerinden ayrılarak küçük parçalar halinde koparılan brokoli soğuk su dolu bir kabın içerisinde bekletilmelidir. Diğer bir tarafta bezelyeler kaynamış su dolu derin bir tencerede diriliklerini kaybetmeyecek şekilde 7-8 dakika kadar haşlanır. Kaynayan bezelyeler süzgece alınarak fazla suları süzdürülür. Taze bezelye olmazsa konserve bezelye de tercih edebilir. Konserve bezelyelerin sadece duru suda bolca yıkanması ve daha sonra süzgeçte süzdürülmesi yeterlidir. Bezelyeler haşlanırken diğer malzemeler hazırlanır. Kuru soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak her biri ince ince kıyılır. Bezelyeler patateslerin ve havuçların kabukları soyulur ve iri kipler halinde doğranır. Derin bir tencereye zeytinyağı eklenerek ocağın üzerine konur. Yağ kızınca içerisine soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Soğanlar pembeleştiğinde tencereye patatesler ve havuçlar ilave edilir. Yaklaşık olarak 4-5 dakika kavrulduktan sonra üzerine brokoli ve bezelyeler eklenir. Bezelyeler ve brokoli diğer sebzelerle özleşince  üzerine tuz, karabiber ve şeker ilave edilir. Sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar yaklaşık 2-3 su bardağı su da tencereye ilave edilerek yüksek ateşte pişirilmeye bırakılır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Dereotu saplarından ayıklanarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Brokoli kaynamaya başlayınca üzerine önce dereotu ardından domates serpilerek tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Brokoli zeytinyağlı piştikten sonra borcama alınarak oda sıcaklığında ılınması sağlanır. Daha sonra üzerine dilimlenmiş limonlar da dizilerek soğuması için buzdolabına kaldırılır. Tercihe göre sıcak da yenebilir. Buzdolabında yaklaşık olarak 2-3 saat kadar beklenir. Servis tabağına alınan brokoli zeytinyağlı limon dilimleri ile sunum yapılır. 

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 30.09.2016 14:21:40

Brokoli Zeytinyağlı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Brokoli Zeytinyağlı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Brokoli Bitkisi

Brokoli Bitkisi, lahanagiller familyasından, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli, yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası karnabahar, i...

Yoğurtlu Brokoli Salatası

Yoğurtlu Brokoli Salatası, Yoğurtlu brokoli salatası günümüzde çok sevilen salata çeşitlerindendir. Hemen hemen her damağa uygun bir tada sahip olduğu için brokolinin yoğurtlu salatası daha çok tercih ediliyor. Yine aynı zamanda b...

Brokoli Kalori

Brokoli kalori, bakımından oldukça düşük bir değere sahip bir besindir. Özellikle diyet yapanların yemek listesinde sık sık tercih ettiği bu sebze kısa sürede kilo verdirmesi bakımından mucizevi bir özelliğe sahiptir. C, A ve K vi...

Yoğurtlu Brokoli

Yoğurtlu Brokoli, brokoli bilindiği üzere içeriğinde bulunan bir takım vitamin ve mineraller, lifler sayesinde insan vücuduna direnç katan bir bitkidir. Bir çok insan tarafından tüketilen çok hafif ve faydalı bir yiyecektir. Hafif...

Brokoli Yoğurtlu

Brokoli yoğurtlu: bir şekilde oldukça sağlıklı bir besindir. Hem yoğurtta bulunan vitamin ve mineraller hemde brokolide var olan vitamin ve mineraller kişi vücudunda oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle et ürünleri yemeyen...

Brokoli Protein

Brokoli Protein, Brokoli Protein açısından çok zengin bir sebzedir ve bir çok faydası vardır insan bedenine. Aynı zamanda brokoli görünüm olarak küçük ağaçlara benzer ve bundan ötürü çocuklar için çok eğlenceli bir sebzedir. Aslın...

Havuçlu Brokoli Salatası

Havuçlu brokoli salatası, oldukça lezzetli ve faydalı bir salata türüdür. Ege ve Akdeniz yörelerinde yetiştirilen brokoli sayısız şifası olan sebzelerdendir. Tam bir kanser savaşçısıdır. İçeriğindeki beta karoten etkisiyle uzmanla...

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır: 2000 yıldan bu yana farklı toplumlarda tüketilen brokolinin ticari olarak üretilmesine 1920 yılında ABD’de başlanmıştır. Günümüz toplumunda ticari brokoli yetiştiriciliğinin %90’ı bu ülkede yapılmakt...

Tavuklu Brokoli

Tavuklu brokoli, Tavuklu brokoli son derece sağlıklı ve sofralarda sık yer alması gereken bir yemektir. Brokolinin sağlık üzerinde ki faydaları bilinmektedir. Brokoli tavuk lezzeti ile buluştuğunda hem lezzetli hemde sağlıklı bir...

Brokoli Diyeti

Brokoli diyeti, spor yapanların ve zayıflamak isteyenlerin sıklıkla kullandığı bir diyet türüdür. Yağ ve karbonhidrat olarak çok düşük değerlere sahip brokolinin lifli yapısı ve zengin demir içeriği diyet yapmak isteyenler için ço...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

brokoli, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017