Beşamel Soslu Brokoli Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Beşamel Soslu Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Brokoli

Beşamel soslu brokoli, kalori oranı düşük ve oldukça sağlıklı bir yemektir. Brokolinin besin değeri oldukça yüksektir. C vitamini, E vitamini ve lif açısından zengin olan brokoli, sağlıklı kilo kontrolü için mükemmel bir seçenektir. Ayrıca, brokolinin kadınlarda meme kanseri riskini azaltma ve östrojen seviyelerini dengeleme gibi faydaları vardır. Kalp ve damar sağlığını desteklerken, kolesterolü düşürme özelliği de bulunmaktadır. Brokoli, vücutta asit dengesini sağlamaya yardımcı olur ve iltihapları önleyici özellik gösterir. Göz sağlığını korur ve kan şekerini düzenler. Şimdi, bu sağlıklı sebzenin farklı bir yemek tarifini paylaşacağım. Bugün birlikte beşamel soslu brokoli yapacağız. İşte tarifimiz:

Beşamel Soslu Brokoli Malzemeleri

  • Yarım kg brokoli
  • 2-3 adet havuç
  • 250 gr beyaz peynir
  • 1 yemek kaşığı fesleğen
  • 4 diş sarımsak
  • 2 kase domates sosu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Beşamel Sosu İçin

  • 1 su bardağı yağsız süt
  • 2.5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı karabiber

Beşamel Soslu Brokoli Üzeri İçin

  • 1 su bardağı Çerkez peyniri veya kaşar peyniri

Beşamel Soslu Brokoli Nasıl Yapılır?

İlk olarak brokoliyi çiçeklerine ayırın ve sert kök kısımlarını kesin. Sıcak suyu derin bir çelik tencerede kaynatın. Bol su içinde yıkadığınız brokolileri, hafif yumuşayana kadar yaklaşık 6-7 dakika haşlayın. Haşladığınız brokolileri bir süzgeç yardımıyla çıkararak sıcaklığa dayanıklı bir fırın kabına alın.

Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir teflon tencerede eritin. Yağ köpürmeye başladığında içine unu ilave edin ve hafif pembeleşene kadar kısık ateşte pişirin. İçine soğuk sütü azar azar ilave ederek topaklanmaması için sürekli karıştırın. Daha sonra tuz ve karabiberle tatlandırın. Ocaktan aldığınız sosa ilk sıcaklığı geçtikten sonra yumurta sarısını ilave edin ve hızla karıştırın.

Fırın tepsisinde aldığınız haşlanmış brokolilerin üzerine hazırladığınız beşamel sosu dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar veya Çerkez peynirini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, peynir eriyip üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Pişirdiğiniz beşamel soslu brokoliyi geniş bir tepsiye alın ve fesleğenle süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Beşamel Sos Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Beşamel sosu hazırlarken tel çırpıcı veya çırpıcı kullanmaya özen gösterin. Eğer çırpıcı yoksa tahta kaşık da kullanılabilir.
  • Sosunuz topaklanırsa ocaktayken karıştırıcı veya çırpıcı ile karıştırın.
  • Sosunuz koyu bir kıvam alırsa üzerine biraz süt ilave ederek sosu açın.
  • Beşamel sos ile ilk denemenizse, sütü başka bir kapta ısıtın ve ılık süt kullanın. Bu sayede topaklanma riski azalır.
  • İdeal beşamel sosun kıvamı muhallebi kıvamında olmalıdır.
  • Sos için beyaz peynir kullanacaksanız tuzsuz tercih edin ve sosun içine tuz ilave etmeyin.
  • Normalde beşamel sosa katılmayan yumurta sarısı, sosu daha sarı hale getirir ve fırına giren brokolinin üzerinin pembeleşmesini sağlar.
Afiyet olsun.

Beşamel Soslu Brokoli Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Brokoli Diyeti

Brokoli Diyeti

Havuçlu Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Brokolinin Zararları Nelerdir?

Brokolinin Zararları Nelerdir?