Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır

Brokoli, 2000 yıldan bu yana farklı toplumlarda tüketilen bir sebzedir ve ticari olarak üretilmesine 1920 yılında ABD'de başlanmıştır. Günümüzde ticari brokoli yetiştiriciliğinin %90'ı bu ülkede yapılmaktadır. Brokoli bitkisinin yararları hakkında ilk araştırmalar yaklaşık 20 yıl önce kanser alanında başlamıştır. Bu yıllarda yapılmış olan birtakım araştırmalarda, brokoli ve turpgiller familyasından olan diğer sebzelerin (lahana, karnabahar, Brüksel lahanası vb.) düzenli olarak tüketildiğinde kanser riskini düşürebileceği sonucu elde edilmiştir. İlk çalışmaların ardından yapılan araştırmalarda brokolinin kabızlığı önleme, kolesterolü düşürme, vücudu toksinlerden temizleme ve iltihap geçirme gibi pek çok farklı özelliği olduğu belirlenmiştir. Günümüzde ise zengin miktarda mineral, vitamin ve besin lifi içermesi ile beslenme uzmanlarının tüketilmesini özellikle önerdiği sebzeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Brokoli Çorbası Tarifi

Brokoli, birçok derde deva olarak bilinen bir sebzedir. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi, az bir suda haşlayarak, yemeklere katılarak, salatalarda ve özellikle de çok besleyici olduğu bilinen ve özellikle bebekler için dahi yedirilebilen çorba yaparak da tüketilmektedir. Lezzetli ve besleyici brokoli çorbası tarifi ise şu şekildedir:

Gerekli Malzemeler

  • 500 g brokoli
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı süt kreması
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı

1. Temizleyerek yıkadığınız brokolileri, küp küp doğranmış patatesi, halka şeklinde dilimlenmiş havucu ve yemeklik doğranmış soğanı bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ilave ederek sebzeler yumuşayana kadar haşlayın.

2. Başka bir tencerede tereyağını eriterek unu ilave edin ve kavurun. Üzerine yavaş yavaş süt ilave ederek karıştırın ve beşamel sos gibi pişirin.

3. Haşlanmış sebzeleri beşamel sosun üzerine ilave edin ve haşlama suyunun da yarısını tencereye alın. Karıştırıcı ile güzelce ezin. Şayet kıvamı koyu olursa, kalan haşlama suyundan ilave ederek kıvamı ayarlayabilirsiniz.

4. Tuz ve karabiberi ekleyin ve 3-4 dakika kadar kaynatın. Son olarak çorbanın kremasını ilave edin ve 1-2 taşım kaynattıktan sonra çorbayı ateşten alın.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Brokoli çorbasına zenginlik katmak için farklı sebzeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, kabak veya yeşil bezelye gibi sebzelerle çorbanın besin değerini artırabilirsiniz. Ayrıca, çorbayı blenderdan geçirdikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri veya kruton ekleyerek sunumunu zenginleştirebilirsiniz. Brokoli çorbası, hem lezzeti hem de besleyici değeri ile özellikle kış aylarında sofralarınızda sıkça yer alabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Brokoli Diyeti

Brokoli Diyeti