Brokoli Yetiştiriciliği ve Bakımı
22 Temmuz 2024

Brokoli Yetiştiriciliği ve Bakımı

Brokoli Yetiştiriciliği

Brokoli, ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer almakta olup, son yıllarda üretimi ve tüketimi artmıştır. Lahana sebze türüne ait olan brokoli, morfolojik olarak karnabahara benzemekte ve sebze olarak değerlendirilmektedir. Renkli ve olgunlaşmış çiçeklere sahip olan brokoli, kalın ve etli çiçek sapları oluşturmaktadır. Kullanım şekilleri sınırlı olmakla birlikte, zeytinyağlı, sarımsaklı ve limonlu salata olarak tüketilmektedir. Ayrıca brokoli çorbası da oldukça popülerdir. Görsel olarak çekici olan brokoli, yüksek protein içeriğiyle dikkat çeker ve A ile C vitamini açısından zengindir. Özellikle yeşil sürgünleri daha fazla C vitamini içermektedir. Yaklaşık 118 mg kadar C vitamini bulunur. İyi bir diyet sebzesi olan brokoli, kanser düşmanı olarak bilinir ve bağırsak ile yemek borusu kanser riskini büyük ölçüde azaltır.

Brokoli Yetiştiriciliği ve Üretimi

Brokoli yetiştiriciliği, ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak bazı insanlar tarafından hala yeterince tanınmamaktadır. Brokolinin ana vatanı Akdeniz Bölgesi olarak bilinir ve burada daha yaygın olarak yetiştirilir. Yeşil renkli ve olgunlaşmamış çiçek taslakları oluşturan brokoli çeşitlerine "calabrese" adı verilmektedir. Brokoli bitkisi, kök özellikleri bakımından lahana ve karnabahara benzemektedir. Üretim genellikle fide ile yapılmaktadır ve genellikle kazık kökler kaybolmaktadır. Brokolinin gövdesi, lahana ve karnabahardan farklıdır ve gövde boyu 30-50 cm arasında değişmektedir. Gövde üzerinde oluşan yapraklar aralıklı olarak dizilmiştir ve gövde, olgunlaşmamış yeşil renkli ana çiçek taslakları ile son bulur. Ana çiçek tomurcuğunun kesilmesi durumunda, yaprak koltuklarından ikincil çiçek taslakları meydana gelmektedir. Yaprak koltuklarından çıkan yeşil çiçek tomurcukları, ana çiçek tomurcuğundan daha küçüktür.

Karnabaharda taç yaprak kesildiğinde bitki, yaprak koltuklarından tekrar sürgün verir ve taç meydana getirmez. Ancak brokolide taç kesildiğinde bitki, yaprak koltuklarından koltuk sürgünleri meydana getirir. Brokolinin yaprakları saplı ve oval olup, bazı türlerde yaprak ayaları parçalı olabilmektedir. Renkleri, lahana ve karnabaharlara göre daha koyu ve mavimtıraktır. Karnabaharda olduğu gibi brokolide de sebze olarak değerlendirilmektedir. Olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarına "taç" adı verilir. Taçların ve çiçeklerin morfolojik özellikleri karnabahara benzemekte olup, olgunlaşmamış ana çiçek tomurcuklarının büyüklüğü ekim, dikim sıklığı ve çeşit özelliğine bağlı olarak değişmektedir. Brokolinin çiçek özellikleri, çiçeklenme şekli ve döllenme biyolojisi karnabahara çok benzemektedir. Ancak karnabaharda taç hasat edildikten sonra tohum alınmazken, brokolide ana taç ve yan sürgünler hasat edilse bile yanlardan çıkan çiçek tomurcukları gelişir ve çiçeklenerek tomurcuk oluşturur. Brokolinin meyve ve tohum özellikleri karnabahara benzemektedir. Meyve içinde oluşan tohum sayısı ve büyüklüğü, yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişir. Brokoli, mükemmel bir sonbahar ürünüdür ve tek büyük baş oluşturur. Sonbaharın erken sıcaklıklarına dayanıklıdır. Tohumlar, şekil ve renk bakımından lahana ve karnabahar tohumlarına benzemektedir. Tohumların çimlenme özellikleri karnabaharda olduğu gibidir ve normal koşullarda çimlenme güçleri 5 yıl muhafaza edilmektedir. Brokolide tohum üretimi, lahana ve karnabahara göre daha kolaydır. Genellikle üreticiler, ihtiyaçları olduğunda tohumları kendileri üretmektedir.

Brokoli Yetiştiriciliğinde Tohum Verimi

Brokoli yetiştiriciliğinde tohum verimi oldukça önemlidir. Brokoli çeşidine ve bitki sayısına göre yetiştirme dönemindeki iklim koşulları büyük önem taşır. Brokolinin yetiştirme dönemindeki bakımı ve bakım koşulları oldukça kritiktir. Bitki başına tohum verimi 5-30 gram arasında değişmektedir. Brokoli, toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir; ancak gevşek ve besin maddelerinden fakir toprakları sevmez. Toprağın zenginleştirilmesi gerekmektedir. Organik bakımından zengin topraklar, brokoli yetiştiriciliği için çok önemlidir. Fakir topraklar, kompost ya da organik maddelerle zenginleştirilmelidir. Gerektiğinde kireç verilmelidir. Brokoli, vitamin kaynağı olduğu için kış aylarında bol bol tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Brokoli Kalori?

Brokoli Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Brokoli Faydaları ve Kullanımı

Brokoli Faydaları ve Kullanımı

Brokoli Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Brokoli Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Brokoli Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Ekşilemesi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Ekşilemesi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Brokoli Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Brokoli Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Brokoli Diyeti

Brokoli Diyeti

Brokoli Protein

Brokoli Protein

Tavuklu Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri