Brokoli Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Brokoli Bitkisi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Bitkisi

Brokoli bitkisi, lahanagiller familyasından gelen, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli çiçek tomurcukları halinde olan ve haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar ile aynı aileden olup, kalın ve etli çiçek yaprakları yenir. Çiğ veya haşlanarak da tüketilen brokolinin sağlık açısından çok fazla yararı bulunmaktadır. Brokoli bitkisi, yüksek seviyelerde diyet lifi ve vitaminler içeren bir besin kaynağıdır.

Beta karoten açısından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar, brokolinin sık sık tüketilmesini ve hatta suyunun bile içilmesinin çok yararlı olacağını söylemektedir. Beta karoten, kuvvetli bir kanser savaşçısı olması nedeniyle yemek borusu, mide ve bağırsak kanseri gibi türleri engellemek mümkündür.

İtalya'yla özdeşleşmiş bir sebze çeşidi olan brokoli bitkisi, eski bir yemek kitabının metinlerinde lahanaya benzeyen bir bitki olarak tarif edilmiştir ve bu bitkinin brokoli olduğu sanılmaktadır. Egzotik bir bitki olarak görülen brokoli bitkisinin dünya genelinde tanınması 20. yüzyılın başlarında olmuştur. İtalyan göçmenler, ABD'de bu bitkinin tanınmasını sağlamışlardır. İtalya tarafından tanıtılması nedeniyle, sebzenin Akdeniz sebzesi olduğu söylenir. Yani Akdeniz ya da benzeri iklimlerde yetişebilir. Türkiye'de ise Samsun Bafra Ovası'nda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Brokoli bitkisinin İtalya asıllı olmasına karşın, 2008 verilerine göre en çok Çin'de üretimi yapılmıştır. Çin'i, Hindistan ve ABD takip etmektedir. Serin iklimlerde yetişen brokoli bitkisi, insan vücudundaki demir ve mineral eksikliğini giderir.

Brokoli Bitkisinin Oluşumu

Brokoli bitkisinin gövde yapısı 50-90 cm arası uzunluğa ulaşır. Brokolinin olgunlaşması sırasında, ortasında ortalama 120 gr kadar ağırlığı olan bir baş meydana gelir. Bu baş kesilir ve yapraklardan çıkan filizler hızla gelişerek, üzerinde yeşil çiçek tomurcukları olan etli sürgünler oluşturur. Ancak oluşan bu başlar, daha önce oluşan baştan küçüktür ve ortalama olarak 30 gram gelir.

Brokoli Bitkisinin Yararları

Brokoli, doğru pişirildiği zaman içindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz. Bu vitamin ve mineral kaybına uğramayan brokoli bitkisinden vücuda sağlanan faydalar:
  • Hücre doğal yapı ve işleyişini korur.
  • Kanser gibi yayılmaya müsait hastalıklı hücrelerin yapısını iyileştirip yayılmayı önler. Bu nedenle brokoli bitkisinin faydaları üzerine yapılan araştırmalar, kanserle ilgili çalışmalarla beraber yürütülür.
  • Kalıcı hale gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur.
  • Bağımsız radikaller ile sürekli savaş halinde olarak kişiyi hastalıklara karşı korur.
  • Detoks etkisi yaratarak toksinlerden temizler.
  • Lifli bir sebze olduğu için diyet programlarında zayıflamak amacıyla kullanılır.
  • Kolesterol seviyelerinde pozitif gelişme gösterir.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
  • İçindeki A ve C vitaminleri nedeniyle kalp hastalıkları için koruyucu etki gösterir.
Demir ve folik asit zengini olduğundan kansızlığa iyi gelir. Hamile kadınların sık olarak tüketmesi yararlıdır.

Brokoli Bitkisi Çeşitleri

Brokolinin toplam sekiz türü vardır. Bu türlerin mevsim ve olgunlaşma süreçleri aşağıda belirtilmiştir:
  • Yeşil Dük: İlkbahar ve sonbahar mevsimleri içinde yetiştirilmesi için uygundur. Bu türün olgunlaşması için tahminen 50 gün süre gereklidir.
  • Sultan: 60 günde olgunluğa erişir. Sonbahar ayı, sultan brokoli için uygun bir mevsimdir. Ayrıca sonbaharda görülen hava değişimlerine karşı dayanıklıdır.
  • Yeşil Yükleyici: 64 günde olgunlaşır. Bu ürün için sonbahar en uygun mevsimdir.
  • Pinnacle: Yine 64 günde olgunlaşan bir sonbahar türüdür. Küçük bir tesbih tanesi büyüklüğündedir.
  • Ninja: 86 günde olgunlaşır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
  • Arcadia: 86 günde olgunluğa erişir. Bahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
  • Emperor: 65 gün içinde olgunlaşır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygundur.
  • Yeşil Kemer: 67 günlük sürede olgunlaşan bir çeşittir. Sonbahar ürünüdür. Kısa sapı ve büyük bir başı vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Brokoli Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Zeytinyağlı Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Zayıflatır mı?

Brokoli Zayıflatır mı?

Brokoli Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli Hapı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Brokoli Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Brokoli Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Tarifi ve Malzemeleri