Brokolinin anavatanı İtalya'dır. Brokoli, içerdiği maddeler açısından insan sağlığına çok faydalıdır. Brokolide bulunan birçok madde, kanser türleriyle savaşta önemli bir etkendir. Brokoli, zengin bir C vitamini kaynağıdır. Brokolinin en belirgin iki özelliği, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve güçlü bir antibiyotik özelliğine sahip olmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı daha fazla direnç demektir. Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folik asit kaynağıdır. Folik asit, bağışıklık sistemi için oldukça gereklidir çünkü akyuvar üretimi için kemik iliğinde kesinlikle bulunması gereken bir vitamindir. Tüm bu faydaları nedeniyle uzman doktorlar, özellikle çocuklar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtir. Brokoli, birbirinden farklı şekillerde tüketilebilir. İster mezesi, salatası, çorbası, ister karnabahar gibi sulu yemeği yapılabilir. Fakat brokoli tarifleri arasında en çok tercih edileni zeytinyağlı olarak hazırlananıdır. Zeytinyağının da brokoli gibi birçok faydası bulunur. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi katılmadan ısıtılarak hazırlanan bir yağ çeşididir. Ekstra lezzet kattığı için sıcak soğuk fark etmeksizin tüm yemeklerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılır. Midede oluşan asidi yok ederek hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklara giden yollar dahil olmak üzere hatta bağırsak içini de temizleyerek kabızlık gibi sorunların oluşmasına engel olur. Ayrıca, vücuttaki kan şekeri seviyesinin düşmesine ve dengede kalmasına yardımcı olur. Brokoli zeytinyağlı, oldukça kısa sürede hazırlanır. Akşam yemeklerinde sofraya renk katarak aperitif olarak tercih edilebilir. Brokoli Zeytinyağlı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Brokoli Zeytinyağlı Nasıl Yapılır? Brokoli zeytinyağlı tarifinde öncelikli olarak brokoli ortasındaki köklerinden ayıklanmalıdır. Brokoli tıpkı karnabahar gibi temizlenmelidir. Köklerinden ayrılarak küçük parçalar halinde koparılan brokoli, soğuk su dolu bir kabın içerisinde bekletilmelidir. Diğer bir tarafta, bezelyeler kaynamış su dolu derin bir tencerede diriliklerini kaybetmeyecek şekilde 7-8 dakika kadar haşlanır. Kaynayan bezelyeler süzgece alınarak fazla suları süzdürülür. Taze bezelye olmazsa konserve bezelye de tercih edebilir. Konserve bezelyelerin sadece duru suda bolca yıkanması ve daha sonra süzgeçte süzdürülmesi yeterlidir. Bezelyeler haşlanırken diğer malzemeler hazırlanır. Kuru soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak her biri ince ince kıyılır. Patateslerin ve havuçların kabukları soyulur ve iri küpler halinde doğranır. Derin bir tencereye zeytinyağı eklenerek ocağın üzerine konur. Yağ kızınca içerisine soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Soğanlar pembeleştiğinde tencereye patatesler ve havuçlar ilave edilir. Yaklaşık olarak 4-5 dakika kavrulduktan sonra üzerine brokoli ve bezelyeler eklenir. Bezelyeler ve brokoli diğer sebzelerle özleşince üzerine tuz, karabiber ve şeker ilave edilir. Sebzelerin üzerini geçmeyecek kadar yaklaşık 2-3 su bardağı su tencereye ilave edilerek yüksek ateşte pişirilmeye bırakılır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Dereotu saplarından ayıklanarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Brokoli kaynamaya başlayınca üzerine önce dereotu ardından domates serpilerek tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirilir. Brokoli zeytinyağlı piştikten sonra borcama alınarak oda sıcaklığında ılınması sağlanır. Daha sonra üzerine dilimlenmiş limonlar da dizilerek soğuması için buzdolabına kaldırılır. Tercihe göre sıcak da yenebilir. Buzdolabında yaklaşık olarak 2-3 saat kadar beklenir. Servis tabağına alınan brokoli zeytinyağlı, limon dilimleri ile sunum yapılır. Afiyet Olsun. |