Brokoli, lahanagiller familyasından olan ve küçük yeşil yumrular halinde bulunan, karnabahara benzeyen bir kış sebzesidir. Kalın ve etli sapı ile çiçek yaprakları yenebilen bir bitkidir. Brokoli, yüksek lif içeriği ve zengin vitamin profili ile bilinir. Ayrıca uzmanlar tarafından beta karoten açısından oldukça zengin olduğu belirtilmektedir. Brokolinin sık tüketilmesi gerektiği, hatta suyunun içilmesinin faydalı olacağı söylenmektedir. İçerisinde güçlü bir kanser karşıtı olan beta karoten sayesinde mide, bağırsak ve yemek borusu gibi kanser türlerinin önüne geçmek mümkündür. Çiğ halde bulunan brokoli içerisinde karbonhidrat, şeker, yağ ve su bulunur. Bunların dışında brokoli, A vitamini, B grubu vitaminleri, C, E, K vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum gibi mineraller barındırır. Brokoli özellikle C ve K vitamini bakımından çok zengin sebzelerin başında gelir. Doğal olarak içerdiği vitaminlerden dolayı antioksidandır. 100 gram çiğ brokoli, günlük ihtiyaçtaki kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minerallerin her birinin %5'ini, vitaminlerin yaklaşık %10'unu karşılar. Brokoli Nasıl Kullanılır?Brokoli denildiğinde ilk akla gelen ülke İtalya'dır. Yiyecek olarak brokolinin birçok tarifi bulunmaktadır. Brokoli çiğ olarak, salatalarda, haşlanarak, çorbası yapılarak ve yemeklerde kullanılabilir. Brokoliyi farklı sebzeler ile haşlayıp limon ve zeytinyağı ile harmanlayarak tüketebilirsiniz. Ayrıca haşlanmış brokolinin üzerine sarımsaklı yoğurt döküp ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Brokoli yemeği tarifi ise şöyledir: Brokoli Malzemeleri
Brokoli Nasıl Yapılır?Brokoliyi çiçeklerinden ayırıp iyice yıkayın. Havucun ve patateslerin kabuğunu soyun ve minik küpler halinde doğrayın. Daha sonra derin bir tencereye zeytinyağını koyup üzerine ince ince doğradığınız soğanı ve sarımsağı ekleyin, pembeleşene kadar kavurun. Ardından doğranmış havuçları ekleyin ve 2-3 dakika kavurun. Salçasını ilave edip, 1 dakika kadar daha kavurun. Doğranmış patatesleri ve brokolileri ekleyin. Üzerine limon suyu, şeker, tuz ve sıcak su ekleyin ve karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte pişirin. Yemeğiniz piştikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tabağına koyup, servis edebilirsiniz. |
Brokolinin suyunu içmek gerçekten faydalı mı? Yani, mide ve bağırsak sağlığına etkisini deneyimleyen var mı?
Cevap yazDirenç, brokoli suyunun faydaları konusuna gelince, brokoli zaten genel olarak sağlık için oldukça faydalı bir sebze. Brokoli suyu da antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Mide ve bağırsak sağlığına olumlu etkileri olabilir, özellikle lif içeriği sayesinde sindirimi destekler. Ancak, brokoli suyunun tadı herkes için hoş olmayabilir ve her zaman taze olarak tüketilmesi önerilir. Deneyimleyenlerin yorumlarına bakarak kendi vücudunuzun tepkisini gözlemlemek en iyisi olacaktır.