Sararmış Brokoli Yenir Mi, Birçok kişi pazardan manavdan brokoli alır fakat bir türlü onu haşlayıp salatasını ya da çorbasını vs. Yapmaya zaman bulmaz ya da erinir bir türlü yapmaz. Bir süre sonra brokoli de sararmalar meydana gelir ve kişi acaba bunu yapsan zehirlenirmiyim yoksa bir vitamini kalmaz atsam mı yoksa bir şeyler yapsam mı diye düşünmeye başlar.
Tabiki her şeyi tazeyken yapıp yemek her zaman sağlıklı bulunsa da çoğu sebzeyi zamanında yapamayıp dolabın kenarında kalır. Gelelim prokolinin sararması olayına bu sebzelerin bileşimlerinde bulunan başka yapılardaki glukozinolatların biyolojik etkimeleri son yıllarda sık sık gündeme gelmektedir.
Doğrusu etkili olan glukosinolatlar değil bu grup bileşiklerin enzimlerle meydana gelen yapısal olarak değişime uğrayan bitkinin hücrelerinde meydana gelen parçalanmalar veya donma gibi herhangi bir hasar sonucu, brokolide farklı hücrelerde bulunan fermantasyon (Mirozinaz enzimi) glukosinolatlar ile temasa geçerek bu maddenin kimyasal yapısını dağıtmakta ve neticede tiyosiyanat ve izotiyosiyanat ve nitril gibi elementlere değiştirmektedir. Prokoli bitkisi buzdolabında saklan malıdır.
Glukosinolat kaybı brokoli gibi sebzelerin görüntü kalitesiyle de belirgin gerileme göstermektedir, örneğin sararmış brokolide, herhalde hücrelerin parçalanarak enzimle değişime uğraması sebebiyle etkili bileşen miktarı seyrelmektedir. Brokolinin buzdolabında (4 derecede, sebzelik kısmı) konulması durumunda bir hafta dahilinde açık kapta yüzde 60 nem veya plastik torbada yüzde % nem altında saklanmasıyla dikkati çeken bir kayıp görülmemektedir.
Fakat kişi bu durumları uygulamadığı takdirde sararan brokoli vitamin kaybetmekte glukosinolatların kaybolmasına neden olmaktadır. Bu nedenle brokolinin saramadan kullanılmasına özen gösterilmelidir.
Yoksa yediğinizin ottan bir farkı olmayacaktır her şeyin zamanında yapılması ve yenilmesi önemlidir. Ha hala sararmış prokoli yenir mi tabi ki yenir. Salatası sarardığı için görünüş bakımından güzel gözükmeyeceğinden fazla haşlamadan çok az kalan vitaminlerini öldürmeden çorbasını yapabilirsiniz sararmış prokolinin ince ince doğrayıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Hayatınız dan brokoliyi eksik etmeyiniz ne de olsa kanseri önleyen şifa deposu bitkilerimizdendir. Sararsa da tüketmeliyiz efendim ne de olsa sağlık deposu görüntüsüyle bile insanın iştahını kapartıyor şimdiden afiyet olsun.