Brokoli Besin Değerleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Brokoli Besin Değerleri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli, belki en fazla tüketilen sebzeler arasında bulunmuyor, fakat en yararlı sebzeler listesinde ilk üç arasında yer aldığı kesinlikle söylenebilir. Bugüne dek brokolinin faydaları üzerine yapılmış olan 300'den fazla çalışmada elde edilen üç önemli sonuç var.

  • Brokoli, hücre yapısını koruyarak vücudu kanser gibi hücre yapısını değiştiren hastalıklara karşı savunma sağlar.
  • Kronik iltihaplanmayı önler.
  • Serbest radikallerle savaşarak vücudun çeşitli hastalıklara karşı direncini artırır.
Elbette brokolinin yararları bunlarla sınırlı değil. Örneğin, bir adet brokoli yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın hemen hemen yarısını karşılayabilirsiniz.

Brokolinin Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram çiğ brokolide:

  • Günlük A vitamini ihtiyacının %12'si (623 IU)
  • C vitamini ihtiyacının %149'u (89,2 mg)
  • E vitamini ihtiyacının %4'ü (0,8 mg)
  • K vitamini ihtiyacının %127'si (102 mcg)
  • B6 vitamini ihtiyacının %9'u (0,2 mg)
  • B2 vitamini ihtiyacının %7'si (0,1 mg)
  • Folat ihtiyacının %16'sı (63 mcg)
  • B3 vitamini ihtiyacının %3'ü (0,6 mg)
  • Kalsiyum ihtiyacının %5'i (47 mg)
  • Demir ihtiyacının %4'ü (0,7 mg)
  • Magnezyum ihtiyacının %5'i (21 mg)
  • Fosfor ihtiyacının %7'si (66 mg)
  • Potasyum ihtiyacının %9'u (316 mg)
  • Sodyum ihtiyacının %1'i (33 mg)
  • Çinko ihtiyacının %3'ü (0,4 mg)
  • Manganez ihtiyacının %10'u (0,2 mg)
  • Selenyum ihtiyacının %4'ü (2,5 mcg)
Brokolinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Brokoli, 2000 yıldan beri çeşitli toplumlarda tüketiliyor ve ticari olarak üretilmeye 1920 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde başlanmıştır. Günümüzde ticari brokoli üretiminin %90'ı bu ülkede yapılıyor. Brokolinin faydalarına dair ilk araştırmalar yaklaşık 20 yıl önce kanser kapsamında başlamıştır. Bu yıllarda yapılan bazı araştırmalarda brokoli ve turpgiller familyasından gelen diğer sebzelerin (karnabahar, lahana, Brüksel lahanası) düzenli tüketildiğinde kanser riskini düşürebileceği sonucu elde edilmiştir. İlk çalışmaları takip eden araştırmalarda brokolinin kolesterolü düşürme, kabızlığı önleme, inflamasyonu azaltma ve vücudu toksinlerden arındırma gibi birçok çeşitli özelliği olduğu tespit edilmiştir.

Kanser: Brokoli, kansere karşı vücudu savunan fitokimyasal bileşikler (sulforaphane ve indol-3-karbinol - I3C) içerir. Bu bileşikler aynı zamanda detoks enzimlerini artırarak vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Brokolinin, özellikle kadınlarda meme kanseri riskini düşürmek amacıyla bir diğer avantajı da östrojen düzeyini dengelemesidir.

Sindirim Sistemi: Brokoli içerdiği yüksek miktarda besin lifi ile sindirime yardımcı olabilir. 100 gram brokoli, uzmanların sağlıklı bir sindirim sistemi için önerdiği günlük besin lifi miktarının %10'unu karşılar. Bu sayede düzenli olarak brokoli tüketmek kabızlık olasılığını önemli ölçüde azaltır.

Kalp ve Damar Sağlığı: Brokolinin kalp ve damar sağlığına en büyük katkısı kolesterolü düşüren etkisinden gelir. Kolesterol şikayetiniz varsa, çiğ ya da pişmiş brokoli yiyerek kolesterol düzeyini dengede tutabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Brokoli Protein

Brokoli Protein

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Brokoli Çeşitleri Nelerdir?

Brokoli Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Brokoli Suyunun Faydaları ve Kullanımı

Prostat Brokoli Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Prostat Brokoli Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Brokoli Diyeti

Brokoli Diyeti

Bebeklere Brokoli Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bebeklere Brokoli Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yumurtalı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Brokoli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Brokoli Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Brokoli Maskesi Tarifi ve Malzemeleri